Pınar Su ve İçecek, 2023 yılında 338 bin tonluk satış tonajına ulaşırken 1,2 milyar TL net satış tutarı elde etti.
2023 yılında 1,2 milyar TL net satışa ulaşan Pınar Su ve İçecek’in satış tonajı toplam 338 bin ton olarak gerçekleşti. Şirket 2023 yılında 524,3 milyon TL brüt kâr elde ederken, yıl içinde yapılan yatırım tutarı ise 21 milyon TL oldu.
Şirket, ambalajlı su ürünlerinin yanı sıra yenilikçi içecek ürünlerine yönelik yatırımlarını ve ürün geliştirme çalışmalarını da sürdürdü. Bu kapsamda, 2023 yılında, limonata, gazlı meyveli içecek ve fonksiyonel içecekler Pınar Su ve İçecek ürünleri arasında tüketicilerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer aldı. 2023 yılında yapılan yeni ürün yatırımları ile Şeftali ve Limon Aromalı Soğuk Çay ürünleri, bikarbonat ve karbondioksit ile zenginleştirilmiş Gazlı Su ve şıklığıyla ön plana çıkan Premium Pet Su ürünü büyük beğeni topladı.
22 ÜLKEYE İHRACAT
Pınar Su ve İçecek, 40 yıllık üretim tecrübesi ve kalitesi ile ülke sınırları dışında da bayrağını dalgalandırıyor. Küresel gelişmeler, trendler ve tüketici ihtiyaçlarını da takip ederek bu doğrultuda ürünleri global pazarın beğenisine sunuyor. Çeşitli ülkelerdeki birçok kullanıcıdan alınan geri bildirimlerle, aktif olunan uluslararası fuar ve kongre organizasyonlarıyla küresel su ve içecek pazarının nabzı tutularak bu yönde satış organizasyonları geliştiriliyor.
Sektöründe öncü kimliğini koruyan Pınar Su ve İçecek, 2023 yılında Türkiye’den yapılan toplam su ihracatının %14‘ünü gerçekleştirdi. Şirket, yıl içinde 22 ülkeye yapılan 46,2 tonluk ihracattan 7,1 milyon Dolar gelir elde etti. Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen ihracatın ciro içerisindeki payı %8,2 artarak %17,2 seviyesine ulaştı. Yıl içindeki toplam satışların %13,7‘si de yurt dışı pazarlarda gerçekleştirildi. Pınar Su ve İçecek’in ihracatındaki en yüksek payı ise %65 oranı ile İngiltere aldı.
2023 YATIRIMLARI
Pınar Su ve İçecek, yüksek teknolojiyle üretilmiş ş ambalajlı doğal kaynak suyunun yanı sıra, gazlı ve gazsız meyveli içecek alanında da tüketicilere güvenilir ve yenilikçi ürünler sunuyor. Bu doğrultuda alt yapısını sürekli güncelleyen Şirket, ürün, hizmet ve teknoloji geliştirme çalışmalarıyla birlikte dijitalleşmeye de yatırım yapıyor. Bu yatırımlar sayesinde dağıtım ağını daha da iyileştiren Pınar Su ve İçecek, 2023 yılında 21 milyon TL’lik yatırıma imza attı.
Şirket, 2023 yılında “Yaşam Pınarım” mobil uygulamasına yeni özellikler ekledi. Bu sayede kullanıcılara daha iyi bir alışveriş deneyimi sunulmaya başlandı. Pınar Su ve İçecek, 2023’te yazılım geliştirme yatırımlarını hızlandırıldı. E-posta gönderimi, mobil uygulama, çağrı merkezi gibi tüm iletişim kanalları tek çatı altında toplandı. Böylece müşteri deneyimininin daha da iyileştirilip geliştirilmesi hedeflendi.
Teknolojiyi yakından takip eden Şirket, üretim kalitesini artırmaya yönelik yeni donanımları tesislerine entegre etmeye yıl boyunca devam etti. Bu kapsamda Uludağ tesisleri, Endüstri 4.0 Yönetim Sistemi’nin gereklerine göre üretim yapıyor. Yüksek teknolojik donanıma sahip Uludağ tesisleri, ambalajlı su sektöründe Türkiye’nin en yüksek kapasiteli üretim hatlarına sahip olmasıyla öne çıkıyor. Tesiste, üretim ve dolum hatları el değmeden çalışıyor. Tesis kampüsü içerisinde damacana ve pet üretimleri iki ayrı üretim tesisi yapısında ve üretim kampüsü modeliyle yönetiliyor. 123 bin m2 ’lik alanda kurulmuş tesislerden birinde geri dönüşümlü ambalajlarda damacana ürünlerin dolumu, diğerinde ise pet ambalajlı ürünlerin üretim ve dolumları yapılıyor.
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
Dijital çağda teknolojiik yeniliklerin takip edilmesi ve iş süreçlerinin çağdaş koşullara adapte edilmesi rekabette geri kalınmaması için bir gereklilik olarak önemini koruyor. Bu bakış açısıyla iş alanlarında ilerlemeyi, gelişmeyi ve geliştirmeyi sürdüren Pınar Su ve İçecek, SAP‘nin yeni nesil bulut teknolojilerine 2023 yılında yatırım yapmaya devam etti. Yaşar Topluluğu’nun Dijital Dönüşüm sürecinde SAP S4/HANA Cloud Dönüşüm Projesi “Proje Feniks” ile Pınar Su ve İçecek, yeni nesil SAP teknolojileriyle uçtan uca tüm süreçlerde veriye dayalı, iyi tahminleme yapabilen, anlık raporlama ve analiz sunan bir yapıyı hayata geçirmek üzere çalışmalarına başladı. Güncel, tekil ve merkezi bir sistem yaratmayı hedefleyen projeyle çalışanların memnuniyetinin, iş kalitesinin ve iş veriminin de artırılması bekleniyor.
Proje Feniks‘in uygulamaya geçmesiyle birlikte kurumsal iş süreçlerinde sürdürülebilirlik, verim, hız ve çevikliğin artması ve yapılan tüm iyileştirmelerin çalışan, tedarikçi ve müşteri memnuniyetine doğrudan etki etmesi hedefleniyor. Feniks projesinin tamamlanmasıyla birlikte Şirket, küresel yeni teknolojilere entegre kabiliyeti kazanan bir altyapıya kavuşacak. Bu sayede gerçek zamanlı veriye dayalı karar alma süreçlerinin etkin kullanımını hedefleyen Şirket, böylece finansal hedeflerin tutturulmasını da sağlayacak.
Yaşar Topluluğu’nun dijital dönüşüm sürecinde, Grup şirketlerin iş yapış şekilleri uçtan uca değerlerlendirilerek bu dönüşüme en uygun teknolojik araçlar seçiliyor. Değişim yönetimi teknolojik, kültürel vb. tüm etkenler dikkate alınarak yürütülüyor.
Pınar Su ve İçecek‘in dijitalleşme çalışmaları kapsamında operasyonel faaliyetlerin yeni teknolojilerle yürütülmesi sağlanarak iş yapış şekillerini standartlaştırmak ve verimliliği iyileştirmek amaçlanıyor. Yaşar Topluluğu bünyesinde, Endüstri 4.0’a uyum amacıyla yüksek teknolojilere yatırım yapılarak Robotik Süreç Otomasyon (RPA) teknolojisi ile otomasyon projeleri geliştiriliyor. Güvenli gıda üretiminin bir gerekliliği olan izlenebilirlik sisteminde dijitalleşme çalışmaları devam ediyor.